суббота, 5 декабря 2020 г.

Вебінар викладачів та майстрів виробничого навчання професій: «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування»

 Вебінар педагогічних працівників обласної фахової секції професій: "Тракторист-машиніст с/г виробництва"

Відповідно до   плану роботи Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області 25 листопада 2020 року проведено семінар у режимі он-лайн для  педагогічних працівників професій: «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», «Слюсар з ремонту сільськогосподарських машин та устаткування» з теми «Дидактичне забезпечення навчально-виробничого процесу відповідно до СП(ПТ)О  на модульно-компетентнісній основі».

Семінар відкрив методист лабораторії професійної підготовки НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області Микола Стасюк. У своєму виступі він наголосив, що в період карантину зросли вимоги до здобувачів освіти і  педагогічних працівників та їх спроможності в період диджіталізації суспільства  володіти цифровими технологіями та подавати здобувачам освіти необхідні знання на певній інформаційній платформі. Адже вимоги ЄС на сьогодні це зробити систему освіти відповідно до цифрового віку у стрімкому зростанні виробництва та модернізації сучасної сільськогосподарської галузі, впровадженні новітніх виробничих технологій та необхідності своєчасного і випереджального рівня підготовки кваліфікованих робітників у навчальних закладах професійної (професійно-технічної) освіти області. Головним завданням вебінару було підвищення якості підготовки кваліфікованих робітників з професій сільськогосподарського виробництва.

На вебінар виносилися актуальні питання  підвищення якості підготовки кваліфікованих робітників сільськогосподарської галузі, обговорювалися шляхи і методи підвищення якості підготовки конкурентоспроможних кваліфікованих робітників, активного використання інноваційних форм і методів роботи на основі СП(ПТ)О (модульно-компетентнісного підходу), застосовування інформаційно-комунікаційних технологій.

                                                                                          


З впровадженням модульно-компетентнісного підходу у навчанні як одного із важливих аспектів у підвищенні рівня професійної підготовки кваліфікованих робітників з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва» поділився досвідом роботи викладач Чорноострівського професійного аграрного ліцею В. Барабаш.

                                                                                        


Також виступили представники:

-  ДНЗ «Деражнянський центр професійної освіти» викладач                 М. Романов з теми «Дидактичне забезпечення модуля ТР А1-2» та викладач М. Грель з теми «Реалізація компетентнісного підходу в професійній підготовці здобувачів освіти»;



-  ДНЗ «Лісоводський професійно-аграрний ліцей» викладач               М. Земляк з теми «Створення дидактичних засобів навчання у відповідності до вимог державного стандарту на модульно-компетентнісній основі професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва»» та майстер виробничого навчання О. Самбор з теми «Шляхи комплексно-методичного підходу та дидактичне забезпечення навчального процесу професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», модулів ТР А1-1, ТР А1-2»;

                                                                                           


 ДНЗ «Деражнянський центр професійної освіти» майстер виробничого навчання Р. Савицький з теми «Дидактичне забезпечення навчально-виробничого процесу модуля ТР А1-1».

 По завершенню вебінару Голова фахової секції Володимир Барабаш  підняв питання із проблемою відсутності належного доступу до  електронних підручників з фахової підготовки професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва».

                                                                                            


Методист  НМЦ ПТО ПК Микола Стасюк  з даного питання наголосив на доступності електронних навчальних матеріалів, ознайомивши з виданнями, які є в електронному доступі:

- предмет «Трактори»  автор викладач   Плужненського професійного аграрного ліцею В. Чорний;

- посібник «Сільскогосподарські машини»  автор викладач ДНЗ «Полонський агропромисловий центр професійної освіти» Ю. Натальчук;

- підручник   «Агротехнологія», 2020 року   автори: вкладач Новоселицького професійно-аграрного ліцею В. Луцюк та  методист Науково-методичного центру професійно технічної освіти та підвищення кваліфікації у Хмельницькій області О. Шамралюк.  

  Методист  НМЦ ПТО ПК Микола Стасюк  підбив підсумки роботи вебінару та визначив напрями подальшої роботи щодо підвищення якості підготовки кваліфікованих робітників з професії «Тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва», а саме:

- активно впроваджувати в процес навчання кваліфікованих робітників сучасні   педагогічні та виробничі технології;

- викладачам і майстрам виробничого навчання постійно працювати над своїм професійним рівнем;

- удосконалювати комплексно-методичне забезпечення  предметів, формувати електронну базу методичних напрацювань;

проводити вивчення стану використання в навчальному процесі сучасних технічних засобів навчання;

- надавати допомогу майстрам виробничого навчання і викладачам в умовах дистанційного і змішаного навчання у впровадженні позитивного досвіду навчальної роботи, методичних рекомендацій, досягнень науки і техніки, цифрової інформації, заслуховувати доповіді майстрів і викладачів про хід впровадження і результативність;

- методичним комісіям постійно працювати над оглядом медіатек електронних засобів навчання, літератури, сучасних технологій виробництва, проводити добір матеріалу для використання у навчально-виробничому процесі;

- забезпечити викладачів та майстрів виробничого навчання можливістю використання сучасної комп’ютерної  техніки  та мультимедійних засобів  в умовах дистанційної роботи.

Комментариев нет:

Отправить комментарий